maanantai 25. syyskuuta 2017

Syysretkellä Koponojalla ja Koponkoskella

Ennen jatkuvassa käytössä olleet polut ovat ruohottuneet, eikä Kanjoneille osaa, jos ei saa perusteellisia neuvoja.

Koponoja saa alkunsa Euran Turajärvestä. Nimi vaihtuu Juvanjoeksi, joka laskee Eurajokeen Ketunpesän kohdalla.









Ihmisen puuttuminen uomaan näkyy.

Tästä kun lähtee eteenpäin, tulee aikanaan (matkan pituus?) Koskelle ja entisen myllyn kohdalle. Emme uskaltaneet lähteä kävellen, mikä jäi vähän harmittamaan. Maaston hankaluudestakaan  ei ollut tietoa. Yritetäänkö toisen kerran?



Tämä on otettu Rimmintien varrelta. Syreeni paljastaa, että paikalla on ollut asutusta. Toisella puolella tietä on lahonnut riihi, jonka kohdalta käännytään Kanjonille.




Koskea edeltää Suvanto

Tämä on ilmeisesti se paikka, jossa on käyty pesemässä pyykkiä ja mattoja.



Koirilla on hauskaa! Varsinkin Fiinu-vesipeto nauttii vesijuoksusta.




 





https://s.amsu.ng/5ruhx5sS0jxN

Yllä linkki hiukan pidempään videoon. Maalaa, avaa hiiren oikealla näppäimellä ja klikkaa kuva auki. 











Olen opettanut Fiinua ja Väinöä kulkemaan samassa taluttimessa, ja tällä reissullakin sitä harjoiteltiin. Sujuihan se, vaikka parantamisen varaa on. Sitten kun Kanjonilla oli päästelty suurimmat sauhut ulos, hihnassa käveltiin huomattavasti nätimmin, riti rinnan. 


Vihdoin päästiin Koskelle

Tottelevaisuuttakin tuli hiukan testattua. Pieni ryhmä ihmisiä (geokätköilijöitä?) saapui paikalle samaan aikaan kuin me, mutta eri suunnasta. Fiinu huomasi tulijat ensin, tietenkin, ja onneksi sain kutsuttua hänet kytkettäväksi.  Eikä hän mielestäni edes käynyt ihmisten luona.
Tällaisia harjoituksia tarttis oiken varta vasiten ottaa, koska varsinkin metsässä, jossa et välttämättä näe, tilanne tulee todella yllättäen, ja silloin koiran pitäisi olla niin hallinnassa, että se menee esim. käskystä maahan. Jotkut kun ovat niin suvaitsemattomia, ettei koira saisi käydä nuuhkaisemassakaan. Vaikka uutisia seuratessa tulee väkisin mieleen, että vapaana oleva normaali koira ei liene maailman polttavimpia ongelmia. 
Valitettavasti näin tekstin, jossa kyseiset ihmiset valittivat Fiinun olleen vihanen, ja että he joutuivat selviytymään räksyttävästä piskistä. Ohhhoh😆😆😆😂näin asiat muuttuvat, kun ne oikein vääristellään. Jos koira haukkumalla ilmoittaa, että hei, täällä on joku, se tuskin on vihaisuuden merkki. Miksiköhän Väinöstä ei valitettu? No kun on sen luontoinen, ettei hauku, vaan toimii! Ihmettelen täydellistä tietämättömyyttä koiran käyttäytymisestä, mutta taas kerran, joudun toteamaan, ettei ole ihme, että maailma on tässä mallissa.


Koski on tähän aikaan vuodesta rauhallisesti lipuva noro.












Toisella puolella uomaa on teksti Isac Laurilan Myll 1818. Sen vierellä on kallioon hakattuna aurinkokello, mutta me emme menneet vastarannalle. 
Lutan Laurilan isäntä on tuona vuonna rakentanut myllyn, mutta ensimmäinen se ei ole ollut tällä paikalla. Aiemmin tässä lienee ollut jalkamylly. Näin arvellaan.




Juvantieltä pääsee myös, pellon yli.







Padon paikkaa.























































Ei kommentteja:

Lähetä kommentti