perjantai 13. lokakuuta 2017

Teksti ja aurinkokello kalliossa



Täällä kävimme... jotain näimme ja todella paljon jäi seuraaville kerroille!


Tänne päin...







Lähdimme pikaiselle retkelle Lutan kylän Hauensuontielle katsomaan kallioon hakattua tekstiä. Valitettavasti aikaa ei ollut kovin paljon, ja autoprobleemien vuoksi jouduin jättämään koirat kotiin. Oli muuten tyhjä tunne, kun heidän seuraansa on tottunut! Mutta ehkä liukkaat kalliot olisivat olleet kahdelle kaaharille liian vaaralliset?

Etsimme tekstiä ensin väärästä kohdasta, mikä ei loppujen lopuksi  haitannut ollenkaan, koska näimme ja kuljimme komeissa kalliomaisemissa. Olen käynyt täällä viimeksi... kolmekymmentä vuotta sitten? Isäni vei minut jättiläisen jalanjäljelle (vesi on kuluttanut kallioon todellakin jalanjäljen näköisen kolon), ja se olisi hienoa löytää, mutta tällä kertaa aika ei riittänyt perusteellisempaan etsiskelemiseen. Ja toki alue on niin laaja, että sattumalta sen löytää, jos löytää. Kukaan, jolta olen kysynyt, ei ole ollut jalanjäljestä tietoinen.


Kalliot tirisivät vettä monen päivän sateiden jälkeen.  














Kallion päällä kulkee tie, joka on aikoinaan ollut ainoa reitti kauimmaiseen taloon.

Jättiläisen tuoleja?




Teksti näkyy todella huonosti. Se oli täysin neulusten ja sammaleen peitossa, ja mukana olisi tarvinnut olla juuriharja tms.

Mutta näin tässä lukee: JÄRWISADONSUOHON ENSIN OIA LUOTU 1814. ON 3 KYNÄRÄ RAHKA. ENSIN PELTU TEHTY 1818. UIKIRAN SUOHON ENSIN OIA LUOTU 1817. ON 6 KYNÄRÄ RAHKA. ENSIN PELTU TEHTY 1822.








Kirjoittaja on Iisakki Antinpoika Laurila, s. 1792, k. 1861. Laurila on ollut yksi Lutan neljästä perintötalosta, ja isojaon aikaan sen pinta-ala on ollut 108,62 ha. 




Teksti ja kello näkyvät näin selvästi Eurajoen Pitäjänkirjassa olevassa kuvassa. Kuvaaja on jäänyt tuntemattomaksi.


AURINKOKELLO. Tappi on hävinnyt ajan saatossa.




Tämännäköistä polkua pitkin pääsee pienelle kalliolle, vasemmalla puolen tietä, jossa kirjoitus ja aurinkokello sijaitsevat. Lapintieltä on matkaa vajaa 500 m.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti