(koonnut Henna Laiho, lähdekirja: Seppo Saari, Anu Näreaho, Sven Nikander: Elinympäristönä koira - koiran loiset ja loissairaudet. Fennovet Oy 2016)
Ilme on juuri kuin äidillään: "Tänne päin sitä banaania!" |
Mikä on giardia?
Giardia on kaikkialla maailmassa esiintyvä koirien sisäloinen, joka todetaan melko yleisenä myös suomalaisilla koirilla. Aikuiset tartunnan saaneet koirat eivät useinkaan oireile, mutta pennuilla tartunnat ovat yleisempiä. Voidaan sanoa, että giardia on koiranpentujen yleisin sisäloinen.
Giardiat ovat siimallisia alkueläimiä, joiden aktiivisia muotoja kutsutaan trofotsoiiteiksi. Ne lisääntyvät ohutsuolen limakalvolla suolinukan pinnalla suvuttomasti kahtia jakautumalla. Kun trofotsoiitit siirtyvät suolistossa eteenpäin, niiden ympärille muodostuu kystarakenteita, joita erittyy giardiatartunnan saaneen koiran ulosteeseen jaksottaisesti. Kystat ovat tartuntakykyisiä heti ja tartunnan saamiseen riittää muutama koiran ruoansulatuskanavaan päätyvä kysta.
Ruoansulatuskanavassa kystan seinämä hajoaa, ja sen sisältämät trofotsoiitit vapautuvat ja alkavat lisääntyä. Giardia - kannoista osa on eläinlajikohtaisia, osa taas pystyy tartuttamaan useanlaisia isäntäeläimiä. Koiraeläimillä tyypillisimpiä ovat niiden omat kannat (giardia canis ja giardia duodenalis - kannat C ja D). Nämä eivät voi tarttua ihmiseen.
Vaikutukset koiran elimistössä
Ei tarkkaan tiedetä mikä mekanismi elimistössä aiheuttaa giardialoisen tyypilliset kliiniset oireet. Oletuksena on, että voimakkaassa tartunnassa ravintoaineiden imeytyminen saattaa estyä suolen nukan pinnalla kasvavan trofotsoiittikatteen takia. Imeytymättömät hiilihydraatit ja ravintoaineet voivat osaltaan ruokkia suolistobakteerien liikakasvua ja johtaa ripuliin. Giardiatartunnassa suoliston nukka lyhenee, mikä johtaa samankaltaisiin ongelmiin. Giardiatartunnan on todettu aiheuttavan epiteelisolujen liitosten löystymistä, mikä aiheuttaa valkuaisaineiden ja kudosnesteen menetyksiä suolistoon. Samalla ruokamassan mukana kulkevat valkuaisaineet ja antigeenit saattavat löystyneiden epiteelisolujen välityksellä saada elimistön immuunipuolustuksen reagoimaan tarpeettomasti.
Ihmisillä giardialoisen on todettu aiheuttavan riskiä laktoosi-intoleranssin kehittymiselle. Normaalisti suolen limakalvo uusiutuu siten, että epiteelisoluja kuolee ja niiden tilalle muodostuu uusia. Giardialoisen yhteydessä solutuho on tavallista nopeampaa. Ripulioireilu voi olla akuuttia tai vaihtelevaa ja jatkuva pitkäänkin. Mukana voi olla limaa, mutta ei yleensä verta. Ripulin lisäksi koiralla voi olla oksentelua, ruokahaluttomuutta, laihtumista ja heikkoutta.
Tartunnan sairastaneen koiran elimistön muodostama immuniteetti ei välttämättä estä uuden tartunnan saamista, mutta saattaa pitää oireilun kurissa.
(Lainaus päättyy.)
Mitä tästä opimme? Noh, itselle tuli ainakin tunne, että ensimmäisten kokeiden joukossa pitäisi poissulkea giardia, jos on kyseisen kaltaisia suolistovaivoja. Epäilläänkö liian helposti ruoka-aineallergiaa tai haiman vajaatoimintaa? Tartuntoja jää taatusti pimentoon, koska giardia on näin yleinen, ja se saattaa antaa epämääräisiä oireita, tai pahimmassa tapauksessa ei mitään merkkiä itsestään.
Apassin kanssa ollaan voiton puolella! Varmuuden vuoksi kuitenkin otetaan vielä maanantaina koe, mutta erittäin todennäköisesti giardia on saatu häädettyä. Poitsun paino nousee pikku hiljaa ja ruoka imeytyy. Vai mitä sanot näistä papanoista?
Ruoaksi hän saa hevi -, kana - ja lohiriisineuta sekä lampaanrasvaa. Lisäksi b-vitamiineja, maitohappobakteereja ja pellavaöljyä.
Tästä en ennen tiennytkään mitään - siis kiitos postauksesta! Tietoa ei ole koskaan liikaa.
VastaaPoistaSanos sitä, oli minullekin aivan uutta tietoa, vaikka koko ikäni olen koirien kanssa touhunnut.
Poista